Tulcea, I.c.brătianu, SCOALA GIMNAZIALA "ION CREANGA" I.C.BRATIANU
Problema studiată de clasă este:
Amenajarea malurilor Dunării în localitatea I.C.Brătianu, județul Tulcea. Localitatea I.C. Brătianu, este situată pe malul Dunării. Modernizarea malurilor Dunării ar reduce vizibil poluarea în aceste locuri și ar detemina protejarea mediului.Portofoliul realizat este disponibil aici: Afișează document
Mai multe detalii sunt disponibile in acest document: Afișează document
Informații postate de elevi
Data de început proiect
2021-12-03
Care este problema pe care clasa voastră a selectat-o pentru a fi studiată?
Amenajarea malurilor Dunării în localitatea I.C.Brătianu, județul Tulcea.
Descrieți problema într-un scurt paragraf.
Localitatea I.C. Brătianu, este situată pe malul Dunării. În majoritatea localităților rurale dunărene, malurile sunt neamenajate, în unele zone ele constituie locuri pentru depozitarea deșeurilor care determină poluarea Dunării cu diverse materiale de construcții, pet-uri, materiale plastice, gunoaie din gospodăriile oamenilor. Dunărea poartă până în Deltă toate aceste deșeuri care pun în pericol flora și fauna, cauzând dispariția unor minunate specii de plante și animale. Problema poluării afectează calitatea vieții și sănătatea cetățenilor. Modernizarea malurilor Dunării, din localitatea noastră, prin amenajarea plajei și a locurilor de agrement pe malul apei, ar reduce vizibil poluarea în aceste locuri și ar detemina protejarea mediului.
Care sunt principalele surse de informare pe care le-ați folosit?
Principalele surse de informare utilizate au fost internetul (https://adevărul.ro), UAT I.C. Brătianu, opiniile altor persoane din localitate. Chestionarul realizat de noi și publicat pe pagina de facebook a școlii, a fost analizat și completat de un număr de 91 de utilizatori din comună cu vârste variate. Din totalul repondenților 98,7% consideră că este oportun demersul nostru.
Care este instituția (sau instituțiile) responsabilă (responsabile) pentru rezolvarea problemei?
Instituția principală responsabilă este UAT I.C. Brătianu , Agenția Națională Apele Române, Ocolul Silvic Măcin, Garda Națională de Mediu.
Care sunt cele trei soluții posibile analizate de clasa voastră pentru rezolvarea problemei?
Soluția 1 - Amenajarea plajei Soluția 2 - Spații de joacă pentru copii Soluția 3 - Construirea unei baze sportive
Descrieți propunerea de politică publică elaborată de clasa voastră:
Propunerea de politică publică aleasă de clasa noastră vizează reamenajarea plajei de pe malul Dunării. Avantaje - amenajarea malulului Dunării unde cetățenii pot face plajă și se pot bucura de beneficiile Dunării, plimbări cu barca, - a unui loc de champing pentru corturi - crearea unui loc de relaxare pentru cetățeni - dezvoltarea unor activități comerciale, - locuri de muncă pentru cetățeni - reducerea poluării - creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța menținerii unui mediu curat. Dezavantaje - zona este inundabilă - populația tânără în scădere.
Descrieți planul de obținere a sprijinului pentru soluția propusă:
Plan de acțiune 1. Trimiterea către autoritățile locale a unei scrisori de informare prin e-mail 2. Informarea cetățenilor cu privire la problema identificată și a soluției de rezolvare a problemei prin implicarea Consiliului Local 3. Obținerea sprijinului din partea locuitorilor comunei (activitate de voluntariat) pentru realizarea unor activități care fac parte din soluția identificată și propusă 4. Promovarea în spațiul online a evoluției politicii publice propuse de elevi.
Textul invitației la prezentarea publică:
Către: Consiliul Local al comunei I.C. Brătianu În atenția primarului comunei I.C. Brătianu Stimate Domnule Primar, Subsemnații, elevii clasei a VII-a, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă„ din localitatea I.C. Brătianu, în cadrul Proiectului ”Cetățeanul”, inițiat de Institutul Intercultural Timișoara, în baza dreptului de petiționare prevăzut la articolul 51 din Constituția României și având în vedere că, în conformitate cu prevederile OG. nr. 27/2002, cu modificările ulterioare, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, vă adresăm propunerea atașată. În calitate de viitori cetățeni activi și implicați într-un demers de cercetare mai amplu, care face parte dintr-un proiect la elevilor derulat la nivel național, și anume, Proiect “Cetățeanul”, propunem următoarea soluție pentru problema identificată: amenajarea malului Dunării. Propunerea de politică aleasă de clasa noastră vizează modernizarea malului Dunării prin reamenajarea plajei. Au fost analizate o serie de soluții dar, în final, înaintăm spre analiza dumneavoastră următoarea soluție: reamenajarea plajei de pe malul Dunării. Având în vedere atribuția Consiliului Local de a garanta dezvoltarea economico-socială şi de mediu a comunei, vă solicităm să ne susțineți în punerea în aplicare a politicii publice propusă. Noi, elevii clasei, rugăm Consiliul Local să întreprindă toate demersurile necesare pentru atragerea fondurilor UE nerambursabile necesare amenajării plajei de pe malul Dunării. Prezenta propunere este rezultatul activităților realizate de clasa noastră în cadrul orelor de educație socială și al documentării realizate de noi prin consultarea mass-mediei, a reprezentanților instituțiilor publice abilitate și a cetățenilor. Vă punem la dispoziție planul de acțiune în care precizăm instituțiile care ne pot sprijini in finalizarea acestui proiect. Vă rugăm să ne comunicați răspunsul dumneavoastră în termenul legal la această adresă de email școala_icbratianu@yahoo.com. Dacă este cazul, puteți face referire în răspunsul dumneavoastră la cum o să vă implicați în proiectul nostru. Cu stimă, Elevii clasei a VII-a, de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” 26.03.2022
Ce alte aspecte doriți să mai menționați cu privire la „Proiect: Cetățeanul”?:
Proiect. Cetățeanul mi-a oferit oportunitatea de a-mi dovedi auto-eficacitatea. Am dovedit încredere în capacitatea mea de a găsi soluții pentru a-mi îndeplini sarcinile. Am conștientizat că pot face lucruri pe care nu le-am făcut până acum și pot obține rezultatele dorite. Am dobândit convingerea că prin acțiunile mele pot schimba ceva în jurul meu.
Ce ați învățat din această experiență? Reamintiți-vă ce ați discutat la ora de reflecție și care au fost aspectele cel mai des menționate de colegi.
Am învățat să: Valorizăm demnitatea umană și drepturile omului. Mi-am dat seama că este important să recunoaștem că toți oamenii au aceeaşi valoare, aceeaşi demnitate, au dreptul la acelaşi respect şi la acelaşi set de drepturi ale omului şi trebuie tratați în acord cu aceste principii. Am învățat despre: respect, spirit civic, responsabilitate. Am arătat respect chiar și față de persoane cu care nu am fost de acord. Am simțit că aparțin comunității locale și că este important să fac ceva de care să beneficieze întreaga comunitate. Mi-am îndeplinit sarcinile cu conştiinciozitate. Mi-am asumat responsabilitatea pentru ceea ce nu am făcut bine și m-am străduit să remediez situația.