Bihor, Oradea, SCOALA GIMNAZIALA NR.16 ORADEA
Problema studiată de clasă este:
Spații verzi neamenajate în cartierul RogeriusInformații postate de elevi
Data de început proiect
2020-12-07
Care este problema pe care clasa voastră a selectat-o pentru a fi studiată?
Amenajarea spațiilor verzi dintre blocuri
Descrieți problema într-un scurt paragraf.
În cartierul Rogerius, spațiul verde de pe str. Podului este un spațiu verde neingrijit. Sunt copaci si verdeață, dar din păcate nu este frumos amenajat astfel încât oamenii să se poată bucura de el.
Care sunt principalele surse de informare pe care le-ați folosit?
Principalele surse de informare sunt: pagina web a Primariei Oradea: -http://www.oradea.ro/ pagina web a societății RER-RWE ECOLOGIC SERVICE ORADEA S.A: -https://rervest.ro/ -https://www.digi24.ro/ -https://m.ebihoreanul.ro/
Care este instituția (sau instituțiile) responsabilă (responsabile) pentru rezolvarea problemei?
Instituțiile responsabile sunt Primaria Oradea si RER
Care sunt cele trei soluții posibile analizate de clasa voastră pentru rezolvarea problemei?
Solutii posibile: - amenajarea spatiului de catre Primaria Oradea, - gasirea unor asociatii nonguvernamentale care sa gaseasca fonduri pentru amenajarea spatiului - gasirea unor firme care sa se angajeze sa întretina spatiul verde, facându-si astfel reclama
Descrieți propunerea de politică publică elaborată de clasa voastră:
La nivelul Primariei Oradea exista un plan de actiune privind amenajarea spatiilor verzi. Compartimentul ,,Spații Verzi’’ din Cadrul Primariei Oradea întocmeşte studii şi propuneri pentru extinderea suprafeţei de spaţii verzi precum şi caiete de sarcini pentru modernizarea şi reamenanjarea zonelor verzi. Prin urmare propunem Primariei Oradea - includerea in proiectul de amenajare a spatiilor vezi și a Parcului de pe strada Podului, - consultarea cu asociatiile de proprietari, a comunității și locuitorilor din zonă cu privire la modul de întrebuințare a spațiului verde (ex: mese de sah , banci, cu sau fără tobogane sau pista de trotinete, etc), fără a tăia din copaci sau a reduce spațiul verde - realizarea unui plan de amenajare de către specialiști - alocarea de fonduri pentru amenajarea acestuia din bugetul local sau din sponsorizari - realizarea unii acord cu asociațiile de proprietari din zonă cu privire la menținerea curățeniei și colaborarea cu Primăria pentru întreținere
Descrieți planul de obținere a sprijinului pentru soluția propusă:
Ne propunem să sollicităm sprijinul părinților și a organizației Ecotop Oradea pentru amenjarea parcului mentionat. Politica publică propusă de clasa noastră respectă prevederile cuprinse în titlul II, capitolul II, articolele 34 și 35 Dreptul la ocrotirea sănătăţii articolul 34 (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. Dreptul la mediu sănătos articolul 35 (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.
Textul invitației la prezentarea publică:
Către Primăria Municipiului Oradea, Subsemnații, elevii clasei a VII-a C, de la Școala Gimnazială Nr. 16, Oradea, în baza dreptului de petiționare, prevăzut la articolul 51 din Constituția României și având în vedere că, în conformitate cu prevederile OG nr. 27/2002, cu modificările ulterioare, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor vă adresăm propunerea de amenajare a spațiului verde de pe strada Podului din cartierul Rogerius. Prezenta propunere este rezultatul activităților realizate de clasa noastră în cadrul orelor de educație socială și este însoțită de argumentele principale pe care le-am identificat în favoarea propunerii noastre și anume: creșterea calității vieții și a gradului de confort al cetățenilor - Oamenii se pot bucura de un spațiu frumos amenajat și util. Dacă localnicii nu au un loc în care să-și petreacă timpul liber în natură, aceștia vor rămâne în casă, ceea ce nu ajută pentru sănătatea lor, atât fizică, cât și psihică. Spațiile verzi sunt foarte importante pentru orașe, s-ar putea planta mai mulți copaci deoarece acestea oferă oxigenul necesar pentru sănătatea tuturor, reduc efectul poluării și optimizarea aspectul localității. Vă rugăm să ne comunicați răspunsul dumneavoastră în termenul legal la această adresă de email: gabriela.chis@scoala16oradea.ro. Dacă este cazul, puteți face referire în răspunsul dvs. la măsurile pe care le veți lua după terminarea stării de urgență/alertă. Nume, prenume, elevii clasei:
Ce alte aspecte doriți să mai menționați cu privire la „Proiect: Cetățeanul”?:
Proiectul pare foarte dificil la inceput, dar cursurile online si suportul formatorilor au fost de un ral sprijin in finalizarea acestui poiect. Cu sigiranta voi implemeta acest proiect si cu urmatoarea generatie de elevi, la care voi preda educatie sociala.
Ce ați învățat din această experiență? Reamintiți-vă ce ați discutat la ora de reflecție și care au fost aspectele cel mai des menționate de colegi.
Activitățile au avut un impact pozitiv asupra elevilor, aceștia s- au implicat activ in activități, atât în perioada de desfășurare a activitățilo ronline cât și în timpul activităților derulate cu prezența fizică la școală. Activitățile au facilitat procesul de învățare, elevii și-au dezvoltat abilitățile de gândire critică, cooperare, negociere, argumentare, și-au exersat dreptul la libera exprimare,s.a. Majoritatea elevilor s-a usimțit puși în valoare în perioada de desfășurare a proiectului, toate ideile au fost analizate și dezbătute , Elevii au asimilat cunoștințe valoroase la nivelul disciplinei, au înțeles procedura de inițiere a unei politici publice. Activitatea a stimulat interesul elevilor pentru participarea civică, le-a dezvoltat elevilor încrederea în propria capacitate de a contribui la schimbări în societate, de a acționa în mod constructiv pentru îmbunătățirea situației din comunitatea lor.