Timiș, Lugoj, SCOALA GIMNAZIALA "ANISOARA ODEANU" LUGOJ
Problema studiată de clasă este:
Unii elevi nu participă la orele online, fiind în pericol de corigență sau abandonInformații postate de elevi
Data de început proiect
2021-01-22
Descrieți planul de obținere a sprijinului pentru soluția propusă:
Constituirea unui grup de inițiativă din rândul cadrelor didactice și a elevilor din școală care să prezinte referate, un proiect în care să se argumenteze necesitatea construirii unei săli de sport pentru elevi în ședințele de Consiliu Local. Demararea unei campanii mediatice în favoarea și pentru susținerea proiectului unei săli de sport din comunitate, campanie desfășurată în mediul online, cât și în mass-media.
Textul invitației la prezentarea publică:
Domnule Primar Vlad Pintili, Către Primăria Comunei Cristești - Iași, Subsemnații, elevii clasei a VII-a B de la Școala Profesională Cristești, în baza dreptului de petiționare, prevăzut la articolul 51 din Constituția României și având în vedere că, în conformitate cu prevederile OG nr. 27/2002, cu modificările ulterioare, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor (prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poșta electronică, pe care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale de interes județean sau local, precum și regiilor autonome) vă adresăm propunerea atașată. Intrucat nu putem să practicăm activități sportive atunci când plouă afară, fiind nevoiți să stîm în sălile de clasă în timpul orelor de sport, dorim sa va aducem la cunostinta propunerea noastra de solutionare a acestei probleme de interes public. Propunem ca instituția dvs sa aloce de la bugetul local sau prin accesarea de fonduri UE sumele necesare construirii unei săli de sport. Prezenta propunere este rezultatul activităților realizate de clasa noastră în cadrul orelor de educație pentru cetățenie democratică și a celor de educație fizică și sport, fiind însoțită de argumentele principale pe care le-am identificat în favoarea propunerii noastre. Vă rugăm să ne comunicați răspunsul dumneavoastră în termenul legal la această adresă de email scoala_cristesti@yahoo.com. Elevii clasei a VII-a B, de la Școala Profesională Cristești, Iași 30.01.2021
Care sunt cele trei soluții posibile analizate de clasa voastră pentru rezolvarea problemei?
1. Activități de consiliere pentru elevii care nu participă la orele on-line 2. Crearea unui spațiu amenajat în condiții de siguranță în care elevii care nu au acces la Internet să poată participa la orele on-line 3. Cursuri pentru profesori, care să îi învețe să facă orele on-line mai atractive.
Descrieți propunerea de politică publică elaborată de clasa voastră:
Activități de consiliere pentru elevii care nu participă la orele on-line. Activitățile de consiliere să fie organizate de școală, pe cât posibil față în față. Consilierul să îi ajute să vorbească despre motivele care îi fac să nu participe la orele on-line, de ce anume le este frică. În activitățile de consiliere trebuie să se implice și părinții, diriginții, alți profesori. Poate ar fi potrivită și susținerea unor colegi, care participă la orele on-line și îi pot ajuta. Soluția noastră respectă prevederile legale și constituționale, cu deosebire art. 32 - dreptul la învățătură, dar și art. 49 - privind protecția copiilor și a tinerilor.
Care este problema pe care clasa voastră a selectat-o pentru a fi studiată?
Unii elevi nu participă la orele online.
Descrieți problema într-un scurt paragraf.
În școala noastră, datorită pandemiei, clasele de gimanziu continuă învățământul online. Cu toate acestea, unii elevi nu participă la orele online, din diferite cauze. Este important să găsim soluții pentru ei să participe ca să nu ajungă la abandon sau corigență.
Care sunt principalele surse de informare pe care le-ați folosit?
Internet - articole de presă, bloguri Site-uri instituții: Ministerul Educației, Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Primăria Lugoj Legislație Chestionare pentru elevi Interviuri (direcțiune, cadre didactice, psiholog)
Care este instituția (sau instituțiile) responsabilă (responsabile) pentru rezolvarea problemei?
Inspectoratul Școlar Județean Timiș Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” Lugoj
Ce alte aspecte doriți să mai menționați cu privire la „Proiect: Cetățeanul”?:
Echipa de proiect, respectiv cei doi profesori formatori, Călin și Laura, este o echipă de profesioniști și îî felicităm pe această cale! Putem spune că datorită acestui curs, proiect orele de educație socială sunt mai atractive pentru copii și ancorate în viața reală, practică.
Ce ați învățat din această experiență? Reamintiți-vă ce ați discutat la ora de reflecție și care au fost aspectele cel mai des menționate de colegi.
Am învățat pașii metodei, cum se poate rezolva o problemă semnificativă la nivel de școală, implicîndu-ne activ în rezolvarea acesteia.