Cluj, Câmpia Turzii, SCOALA GIMNAZIALA "MIHAI VITEAZUL" CAMPIA TURZII
Problema studiată de clasă este:
Desfasurarea deficitara a traficului in cartierul “Blocuri” din Campia-Turzii.Portofoliul realizat este disponibil aici: Afișează document
Informații postate de elevi
Data de început proiect
Care este problema pe care clasa voastră a selectat-o pentru a fi studiată?
Desfășurarea deficitară a traficului în cartierul “Blocuri” din Campia-Turzii.
Descrieți problema într-un scurt paragraf.
Traficul îngreunat în localitatea Câmpia Turzii, zona ″Blocuri” este o problemă care afectează atât șoferii de autovehicule cât și pietonii și persoane care aleg alt mod de transport. Principalele cauze a acesteia pot fi drumurile neorganizate și posibilele lucrări nefinalizate. Ea este importantă deoarece crește riscul de accidentare în trafic.
Care sunt principalele surse de informare pe care le-ați folosit?
Site-ul primariei, presa locala.
Care este instituția (sau instituțiile) responsabilă (responsabile) pentru rezolvarea problemei?
Printre instituțiile publice care sunt responsabile de această problemă se află poliția rutieră, primăria municipiului și instituția prefectului.
Care sunt cele trei soluții posibile analizate de clasa voastră pentru rezolvarea problemei?
1.Pistele de biciclete 2.Locuri de parcare 3. Sensul unic
Descrieți propunerea de politică publică elaborată de clasa voastră:
Am ales această soluție deoarece considerăm că pistele de biciclete reduc numărul accidentelor. Soluția propusă inplică o investiție financiară redusă , resursa umană implicată poate fi identificată la nivelul comunității și experienta internațională /națională a demonstrat eficacitatea acestora. Noi considerăm că soluțiile propuse de noi ar trebui să fie puse în aplicare deoarece implică siguranța cetățenilor în trafic și ar face traficul mai organizat. Tot prin acest mod am putea promova mersul pe bicicletă și reduce numărul mașinilor. Suntem siguri că aceste soluții propuse de noi ar face cetățenii să se simtă mai în siguranță pe bicicletă și ar organiza puțin orașul.
Descrieți planul de obținere a sprijinului pentru soluția propusă:
Noi dorim să obținem sprijin de la diferite instituții/organizații/grupuri de persoane pentru a ne ușura munca depusă acestui proiect, astfel să convingem autoritățile să adopte proiectul nostru. Ne-am decis să cerem ajutorul poliției locale, întrucât ne-am gândit că aceștia ar putea să ne susțină deoarece: • Prin construirea pistelor de biciclete (soluția propusă de noi) traficul nu ar mai fii aglomerat (problema inițială), astfel încât numărul accidentelor se va reduce, fiind un avantaj benefic poliției locale. • De asemenea am putea cere sprijinul proprietarilor/angajaților magazinelor de pe străzile pe care urmează să se construiască pistele: (strada Republicii și strada Aurel Vlaicu). Bicicletele fiind un mijloc de transport rapid și spațios (în cazul în care este atașat un coș) poate să ajute cantitatea marfei pe care oamenii o cumpără astfel: Oamenii ce folosesc bicicletele ar putea cumpăra de la magazin o cantitatea mai mare de marfă, deoarece ar avea bicicletele cu care ar putea transporta mai rapid, eficient și mai multă cantitate. În timp ce oamenii cumpără mai multă cantitate, magazinele de pe străzile cu pistele de biciclete ar avea un câștig mai mare, fiind în avantajul lor dacă ne-ar susține pentru a convinge autoritățiile să ne aprobe propunerea.
Textul invitației la prezentarea publică:
Către Primăria Municipiului Câmpia Turzii, În atenţia Domnului Primar Dorin Lojigan. În cadrul Proiectului “Cetăţeanul”, elevii clasei a VII - a B, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Câmpia - Turzii, coordonaţi de profesor Herman Liana, în baza dreptului de petiţionare, prevăzut la Art. 51 din Constituţia României, în baza prevederilor O.G.27/2002, înaintăm spre dumneavoastră prezenta petiţie prin care iniţiem o propunere de politică publică. Problema identificată de noi a fost traficul îngreunat din zona „Blocuri” din Câmpia Turzii. Au fost analizate mai multe posibile soluţii de rezolvare a problemei însă soluţia finală a clasei, pe care vă rugăm să o analizaţi este următoarea: Realizarea unor piste de biciclete care să întrunească următoarele caracteristici : vopsea fluorescentă, panouri informative cu privire la normele de circulație pe biciclete și care să fie clar delimitate față de trotuar ( borduri sau stalpi) Am ales această soluţie deoarece considerăm că pistele de biciclete reduc numarul accidentelor. Soluţia propusă implică o investiţie financiară redusă, resursa umană implicată poate fi identificată la nivelul comunităţii şi experienţa internaţională/ naţională a demonstrat eficacitatea acestora. Anexăm prezentei, Planul de actiune în care menţionăm instituţiile care pot sprijini în implementarea planului. Vă rugăm să ne comunicaţi răspunsul dumneavoastră la adresa de e-mail : li_lee07@yahoo.com Anexa-Plan de acțiune și modalități de obținere a sprijinului în realizarea politicii publice pentru realizarea pistelor de bicicleta pe straziile cu sens unic „Republicii” și "Aurel Vlaicu". SUSTINĂTORI Grup de elevi voluntari ce pot iniția o campanie de informare a populației din Campia - Turzii cu privire la respectarea noilor sensuri de circulație. Poliția rutieră din Campia-Turzii.